Omstart av CB Hedge lyckad

London (HedgeFonder.nu) – CB Hedge har sedan omstarten för tre år sedan uppnått det satta avkastningsmålet. Målsättningen om en årlig avkastning på 10-15% är ambitiös med tanke på rådande börsklimat, men fonden har levererat 10% årligen de senaste tre åren.

Omstarten gjordes efter vad CB Asset Management själv även kallar ”uppenbart misslyckande” i ett uttalande efter att fonden tappat 39% på knappt sex månader. De viktigaste förändringarna som gjordes för att förhindra ett upprepande av förlusterna var att bredda den långa portföljen, både vad gäller antal innehave men även sektorer för att undvika vara ”lång äpplen och kort päron”, som CB uttrycker det i sitt uttalande. Man ökade även betat i den långa portföljen för att uppnå marknadsneutralitet i fonden. Mäter man risken i portföljen har fonden även nått målet om att fonden ska ha en standardavvikelse på runt 10%, vilket man uppnått genom just en bredare portfölj.

Hedgefonder är tänkta att fungera som ett skydd, en hedge, mot nedgång i aktiemarknaden, vilket många investerare efter finanskrisen fick lära sig inte fungerade i praktiken. För att fungera är det viktigt att hedgefonden är okorrelerad med aktiemarknaderna och helst i jämförelse med andra hedgefonder också, för att investerare ska kunna få en bra diversifiering. Enligt CBs uttalande har nu CB Hedge obefintlig korrelation med både globala, regionala och nationella aktieindex. Korrelationen är också obefintlig med andra hedgefonder.

 

 

Bild: (c) FotolEdhar—Fotolia.com