Moodys höhjer TPI-betyg svenska säkerställda obligationer

STOCKHOLM (Direkt) Kreditvärderingsinstitutet Moodys höjer betyget TPI för sju svenska program för säkerställda obligationer till “probable high”, från tidigare “probable”.

Det framgår av ett pressmeddelande.

“Revideringen av TPI (Timely Payment Indicator) reflekterar den relativa styrkan i svenska säkerställda obligationer, vilket blivit etablerat som en europeisk kärnmarknad efter introduktionen av den svenska lagen för säkerställda obligationer 2004”, skriver Moodys.

Kreditvärderaren pekar på två nyckelfaktorer bakom uppfattningen av styrkan på den svenska marknaden för säkerställda obligationer: den starka likviditeten och
spreadutvecklingen genom krisen 2008-2009 och marknadens betydelse för inhemsk upplåning och investeringar.

De sju program som omfattas av höjningen innefattar Nordea Hypotek, Swedbank Mortgage, Stadshypoteks svenska och norska pool, SEB, SBAB samt Länsförsäkringar Hypotek.

Moodys bedömer säkerställda obligationer i två steg, med en analys över förväntade förluster samt en bredare analys av TPI, det vill säga hur vältajmat en emittent väntas betala innehavarna av säkerställda obligationer efter en konkurs.

Bild: (c) shutterstock—AshDesign

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.