Kina sänker sitt nationella tillväxtmål till 7,5 procent

STOCKHOLM (Direkt) Kina sänker sitt nationella tillväxtmål till 7,5 procent i år, det lägsta målet sedan 2004.

Det sade Kinas premiärminister Wen Jiabao i sitt tal till nationen på måndagen i samband med folkkongressen i Peking, rapporterar Bloomberg News.

Inflationsmålet är oförändrat kvar på runt 4 procent.

Under 2005-2011 hade Kina ett tillväxtmål på 8 procent.

Wen Jiabao upprepade att regeringen kommer att bedriva en “proaktiv”
finanspolitik och en “klok” (prudent) penningpolitik. Han sade att det “något lägre” tillväxtmålet är en del av ansträngningarna att förändra landets ekonomiska modell för att bli mer uthållig och effektiv och ska även leda till en “högre kvalitet på utvecklingen över en längre tidsperiod, sade han. Kina ska justera skatter och investera mer i miljön, energi och rent vatten.

Han sade att finanskrisen fortfarande utvecklas och att skuldkrisen inte kommer att kunna lösas på kort sikt.

Wen Jiabao sade vidare att Kinas regering planerar ett budgetunderskott på 800 miljarder yuan i år. Detta kan enligt en rapport från finansdepartementet till folkkongressen jämföras med förra årets mål på 800 miljarder yuan, 2 procent av BNP, och det faktiska utfallet på 850 miljarder yuan, som påverkas av Kinas budgetstabiliseringsfond och förändringar i utgifter på lokal nivå.

Utgifterna är planerade att öka med 14,1 procent i år och intäkterna med 9,5 procent, exklusive överföringar från budgetstabiliseringsfonden. Regeringen avser att i år överföra 270 miljarder yen från budgetstabiliseringsfonden,enligt rapporten.

Kina siktar vidare på att penningmängden, mätt som M2, ska öka med 14 procent i år och att investeringarna i fasta tillgångar ska öka med 16 procent.

Bild: (C) shutterstock-fotohunter

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.