Får vi en gratislunch i år?

Stockholm (HedgeFonder.nu) – God fortsättning,  Jag hoppas att julen har varit bra och att alla har haft en välbehövlig ledighet. Själv så fick jag både skoblock och böcker i julklapp och god mat på julbordet. Särskilt grönkålen är en favorit så länge man äter med måtta.

Måttfullhet lär även prägla året som precis har börjat, det har till exempel aviserats lönenedskärningar hos de stora investmentbankerna i USA på basis av vikande trading och företagsaffärer. Det talas om mellan 20 – 60% i minskade bonusar i snitt. En annan aspekt av måttfullhet kommer vi säkert finna hos prognosmakare och analytiker som förmodligen kommer att tolka data enligt sina egna intressen.

Förra veckan kom det jobbsiffror från USA som visade på att det adderats 200 000 nya jobb inom den privata sektorn i december. Marknaden jublade och man är personligen glad att människor får jobb och att arbetslösheten minskade till 8.5%. Allt annat lika är detta ett gott tecken men som alltid så krävs det eftertanke. I denna siffra räknas det t.ex in 46 000 personer som hade erhållit arbeten inom bud och leveranssektorn.

Om man tror på att tomten levererar paketen till jul så kan man alltså dra bort dessa personer ur statistiken då denna siffra inte är uthållig. Julen kommer bara en gång om året. Vidare så sjönk arbetslösheten då en stor del valde att stå utanför arbetsmarknaden helt och hållet.

I år är det valår i USA och en sak som är säker är att statistiken kommer masseras beroende på vem som levererar den. Som investerare gäller det att vara än mer vaksam och eftertänksam.

Ett obehagligt scenario kan tillexempel vara om en stor del av befolkningen misstolkar arbetsmarknaden och utrymmet för att få arbete och skriver in sig i systemet igen. Detta scenario skulle alltså medföra att även om det skapas jobb så ökar arbetslösheten.  Vad man skall leta efter är balans i ekonomin och idag existerar inte denna. Jobbsiffrorna i USA räcker idag till att antingen bereda arbete i takt med befolkningstillväxten eller minska arbetslösheten, inte till båda företeelser.

Obligationer hade sitt bästa år i mannaminne förra året och aktier har nästan förlorat hela sin lyster av att på lång sikt bereda avkastning som är högre än obligationer. Det väller in pengar i obligationsfonder och det normala idag är att spara i företagsobligationer, high yield och andra räntebärande instrument, även fast det varit rekordlåg aktivitet inom emissionen av nya företagsobligationer så väljer många investerare att  köpa tillgångar som idag har ett begränsat utbud men hög efterfrågan. Detta beteende har ofta lett till… ja vad? Jo, prisbubblor.

Antag att vi har två restauranger i samma stad, Ritz och Savoy utan större skillnad i kvalitet. Alfred väljer att äta på Ritz, Beatrice är också hungrig och ser att Savoy är tomt varför hon sätter sig på Ritz. Carl upptäcker samma sak och gör även han antagandet att Ritz måste vara en bättre restaurang. Vi går vidare i alfabetet och kommer till Natalie som ser att Ritz är överfullt och stökigt så hon väljer att sätta sig på Savoy. Gästerna på Ritz upptäcker detta och skyndar till dörrarna för att inte missa ett bord på Savoy som nu måst vara en bättre restaurang.

Det finns inget i beteendet hos de ovan angivna individerna som skulle peka på att den ena restaurangen är bättre än den andra. Det man bittert får erfara är att det inte finns några gratisluncher.

Jag tror heller inte att detta året kommer bidra med något gratis förutom investeringsmöjligheter som man kanske kortsiktigt får betala för att finna.

Vi hörs under året

 

Bild: (C) Rainer Sturm—pixelio.de

Share.

About Author

André Havas har 15 års erfarenhet av rådgivning och investerarrelationer med både privata och institutionella investerare. André har spenderat 6 år i London där han jobbat med alternativa investeringar mot institutionella kunder i norden och övriga Europa. Sedan 2009 ansvarar André för investerarrelationer hos OPM som bedriver förvaltning inom fond av hedgefonder och listed private equity.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.