NORGES BANK: LÄMNAR STYRRÄNTORNA OFÖRÄNDRADE

STOCKHOLM (Direkt) Norges Bank lämnade styrräntorna oförändrade på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån TDN Finans. Folioräntan ligger därmed kvar på 2,25 procent.

Enligt TDN Finans enkät räknade 14 av 15 tillfrågade ekonomer med att Norges Bank skulle hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent, medan en räknade med en sänkning med 0,25 procentenheter till 2,00 procent.

Räntorna justerades senast den 12 maj 2011, då de höjdes med 25 punkter.

Norges Bank bedömer att styrräntan bör ligga på 1,75- 2,75 procent till nästa penningpolitiska rapport, som publiceras den 14 mars.

“Så som vi bedömer läget kommer styrräntan att hållas oförändrad på dagens nivå en god stund framöver”, säger centralbankschefen Öystein Olsen i en kommentar.

Norges Bank noterar att den norska inflationen är låg, men tillväxten är ännu fortsatt god. Osäkerheten om utvecklingen är dock “ovanligt stor”.

“Skulle oron i omvärlden förstärkas och utsikterna för tillväxt och inflation försvagas ytterligare kan räntan sänkas. Med utsikter till högre tillväxt och inflation kan räntan höjas tidigare”, säger Öystein Olsen.

I den penningpolitiska rapporten pekar analysen på att styrräntan börjar höjas igen om ett år. Räntebanan pekar mot att styrräntan kommer att ligga på 2,41 procent i december 2012 (3,87 procent i förra rapporten) och på 3,23 procent i december 2013 (4,68).

Bild: (C) laguna35—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.