GEMENSAM EUROOBLIGATION KAN VÄRDERAS PÅ “SVAGASTE LÄNK”

STOCKHOLM (Direkt) Betygssättningen på eventuella gemensama obligationer i euroområdet kan komma att spegla betyget på det “svagaste” landet om obligationerna garanteras gemensamt.

Det sade Moritz Kraemer, Europachef vid Standard & Poor´s, vid en konferens i Österrike på lördagen, enligt Bloomberg News.

“Om det är en gemensam och inte flera garantier, då skulle det bli en svagaste länken-hållning”, sade han.

Frågan om gemensamma euroobligationer splttrar EU-ledarna, eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och Italiens finansminister Giulio Tremonti är förespråkare medan Tysklands förbundskansler Angela Merkel är starkt emot.

Moritz Kraemers tolkning av en potentiell euroobligation är att den kan komma att utformas på ett liknande sätt som de tyska Jumbo-obligationerna, som utfärdas gemensamt av mindre delstater som ensamma inte kan få upp tillräcklig volym i upplåningen. Där garanterar varje delstat endast sin egen del av obligationen.

“Om euroobligationen struktureras på det sättet, och vi har ett offentligt kriterium om detta, då är svaret mycket enkelt – om vi har en euroobligation där Tyskland garanterar 27 procent, Frankrike 20 procent och Grekland 2 procent, då blir betyget för denna euroobligation CC, som är betyget för Grekland”, sade han.

Moritz Kraemer sade vidare att S&P inte för några diskussioner med EU om potentiella emissioner av euroobligationer.

Bild: © by halmackenreuter—pixelio.de

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.