FED: UTESLUTER INTE RÄNTEHÖJNING EFTER MITTEN AV 2012

STOCKHOLM (Direkt) Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, skulle ställa sig bakom ett mer explicit åtagande från centralbaneks sida att hålla räntorna låga om det tredje kvartalet visar sig svagt. Han utesluter dessutom inte en räntehöjning efter mitten av 2012.

Det sade han till journalister på torsdagen, rapporterar Bloomberg News.

“Det är uppenbart att det tredje kvartalet har visat förbättringar och att det borde visa en stor sannolikhet för en uthållig förbättring”, sade han.

Han tillade att om det blir fortsatta svagheter under det tredje kvartalet kommer det bli svårare att kunna säga att “det nästa halvåret blir bättre”, vilket Fed nu har sagt en tid.

Charles Evans upprepade sitt stöd för att behålla Feds nuvarande ackomoderande policy för att få fart på tillväxt och få ned arbetslösheten. Han sade att Fed nu står inför sämre val än tidigare och att en ny, tredje, runda av obligationsköp kan visa sig mindre effektiva än de tidigare. Han är dock för ytterligare köp om “omständigheterna talar för det”.

Han sade att de förväntningar som finns på marknaden om en räntehöjning till 0,50 procent under juli till oktober 2012, “inte förefaller dumma”.

“Anledningarna till att dra tillbaka den ackomoderande policyn förefaller mig svaga för tillfället. Så jag skulle inte bli förvånad om det inte ändrar sig till sent in på 2012”, sade Charles Evans.

Bild: (C) cphoto—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.