- Advertisement -
- Advertisement -

Elpriset föll 15 procent i april

- Advertisement -

Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 48,0 öre/kWh för april vilket är 15 procent lägre än föregående månad (56,2 öre/kWh). Huvudanledningen är den rekordtidiga vårfloden orsakad av det varma vädret. Lägre elförbrukning på grund av högre temperaturer och påskhelgen har också haft en mildrande effekt på elpriset. För ett villahushåll med rörligt elpris innebär detta cirka 200 kronor lägre elräkning i april jämfört med föregående månad.

Varmare väder än normalt har satt igång vårfloden som under de senaste två veckorna orsakat höga tillrinningar till vattenmagasinen. Fyllnadsgraden i magasinen var 18,1 procent i slutet av föregående vecka. Det är en kraftig ökning från 13,7 procent veckan innan men fortfarande under normalvärdet 22,1 procent.

– Det är tacksamt med varmt väder och lägre elpriser. Hushållen har för andra året i rad fått genomlida ett torrår med peakande elpriser som följd av rekordhög elförbrukning och brist på vatten i magasinen, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Samtidigt har de årliga kärnkraftsrevisionerna, som av strategiska skäl är inplanerade under låglastmånaderna, startat. Just nu är kärnkraftstillgängligheten 75 procent. Kärnkraftverken Oskarshamn 1, Ringhals 2 och Forsmark 1 är ur drift för årlig revision.

Under april inträffade även två kabelproblem som påverkar elutbytet mellan norden och kontinenten. Baltic Cable som sammankopplar Sverige och Tyskland är ur funktion sedan den 10 april och estimeras vara i drift igen i mitten av maj. Kabeln mellan Norge och Holland, NordNed, har varit ur funktion sedan 18 april. Reparationen av NordNed beräknas pågå i cirka 10 veckor.

– Då Norden haft ett lägre elpris än både Holland och Tyskland under de senaste veckorna har effekten av kabelbrottet varit positiv för de svenska elkonsumenterna. Om kablarna hade fungerat skulle vi troligen ha exporterat en del el för att jämna ut prisskillnaderna. Det hade drivit upp det nordiska elpriset något, säger Faraz Azima.

För ett villahushåll med rörligt elpris och en årlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär aprils elprisnedgång en minskad månadskostnad om cirka 200 kronor jämfört med mars. Kostnadsminskningen baseras endast på elprisnedgången. Elräkningen krymper ytterligare tack vare lägre elförbrukning i takt med allt varmare väder.

Bild: (C) Thorben Wengert pixelio.de

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

The Spectacular Unspectacular 20th Anniversary

Stockholm (HedgeNordic) – Reaching the 20th anniversary in the often short-lived and fast-paced hedge fund world is quite an achievement. In fact, some activity...

Head of Research Havnen Leaves CARN

Stockholm (HedgeNordic) – Harald Havnen is leaving CARN Capital and his role as Head of Research to join Norway’s largest pension fund advisor Gabler...

Strand to Launch the “Essential”

Stockholm (HedgeNordic) – Former hedge fund manager Eric Strand is launching the fourth fund under his own fund boutique AuAg Fonder after receiving approval...

Back to the Old Home

Stockholm (HedgeNordic) – Carnegie’s previously announced acquisition of Carnegie Fonder has been completed. The acquisition completed under the umbrella of the newly formed Carnegie...

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...