- Advertisement -
- Advertisement -

Elpriset föll 15 procent i april

- Advertisement -

Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 48,0 öre/kWh för april vilket är 15 procent lägre än föregående månad (56,2 öre/kWh). Huvudanledningen är den rekordtidiga vårfloden orsakad av det varma vädret. Lägre elförbrukning på grund av högre temperaturer och påskhelgen har också haft en mildrande effekt på elpriset. För ett villahushåll med rörligt elpris innebär detta cirka 200 kronor lägre elräkning i april jämfört med föregående månad.

Varmare väder än normalt har satt igång vårfloden som under de senaste två veckorna orsakat höga tillrinningar till vattenmagasinen. Fyllnadsgraden i magasinen var 18,1 procent i slutet av föregående vecka. Det är en kraftig ökning från 13,7 procent veckan innan men fortfarande under normalvärdet 22,1 procent.

– Det är tacksamt med varmt väder och lägre elpriser. Hushållen har för andra året i rad fått genomlida ett torrår med peakande elpriser som följd av rekordhög elförbrukning och brist på vatten i magasinen, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Samtidigt har de årliga kärnkraftsrevisionerna, som av strategiska skäl är inplanerade under låglastmånaderna, startat. Just nu är kärnkraftstillgängligheten 75 procent. Kärnkraftverken Oskarshamn 1, Ringhals 2 och Forsmark 1 är ur drift för årlig revision.

Under april inträffade även två kabelproblem som påverkar elutbytet mellan norden och kontinenten. Baltic Cable som sammankopplar Sverige och Tyskland är ur funktion sedan den 10 april och estimeras vara i drift igen i mitten av maj. Kabeln mellan Norge och Holland, NordNed, har varit ur funktion sedan 18 april. Reparationen av NordNed beräknas pågå i cirka 10 veckor.

– Då Norden haft ett lägre elpris än både Holland och Tyskland under de senaste veckorna har effekten av kabelbrottet varit positiv för de svenska elkonsumenterna. Om kablarna hade fungerat skulle vi troligen ha exporterat en del el för att jämna ut prisskillnaderna. Det hade drivit upp det nordiska elpriset något, säger Faraz Azima.

För ett villahushåll med rörligt elpris och en årlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar innebär aprils elprisnedgång en minskad månadskostnad om cirka 200 kronor jämfört med mars. Kostnadsminskningen baseras endast på elprisnedgången. Elräkningen krymper ytterligare tack vare lägre elförbrukning i takt med allt varmare väder.

Bild: (C) Thorben Wengert pixelio.de

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Lynx Surpasses 100 Employees

Stockholm (HedgeNordic) – Systematic asset manager Lynx Asset Management has recently surpassed 100 employees, with over 20 new hires in 2023 across its headquarters...

Copper’s Significance in the World of Transition Essential Resources

Stockholm (HedgeNordic) – Copenhagen-based fund boutique St. Petri Capital has been running a thematic-focused long/short equity fund since early 2018. The fund employs a...

Ress Capital’s Hanna Persson Appointed to ELSA Board

Stockholm (HedgeNordic) – Hanna Persson of Ress Capital has been appointed to the Executive Board of the European Life Settlement Association (ELSA). This appointment,...

Nordic Funds Shortlisted for HFM European Awards

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has unveiled the list of shortlisted funds for the HFM European Awards 2023, with this year’s list featuring a...

Nordkinn Gears Up for Next Decade with Key Appointment

Stockholm (HedgeNordic) – Shortly after celebrating its tenth anniversary this summer, Nordkinn Fixed Income Macro Fund welcomed Anders Augusén as an investment manager effective...

Month in Review – August 2023

Stockholm (HedgeNordic) – After a promising start to the second half of the year in July, Nordic hedge funds dipped by 0.1 percent in...

Allocator Interviews

Commodities

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -