Graals avkastning lägre än börsens hittills under 2012

London (HedgeFonder.nu) – Graal, hedgefonden som förvaltas av Aktieansvar, har sedan årsskiftet gått upp med 2,9% medan svenska börsen stigit med 6,9% och under samma period steg världsindex (MSIC World Net) i svenska kronor mätt med 6,5%.

Fonden gick dock bättre än HFRX Equity Hedge Index som bara gick upp 1,2% under tidsperioden.

Om man tittar på siffrorna över en längre tidsperiod sedan fonden startade för 10 år sen t.ex. så ser det ljusare ut. Graal har gått upp 54,3% och slår HFRX, som bara presterade en uppgång på 3,5%, med hästlängder. Fonden står sig väl även i jämförelse med världsindex, som gick upp 24,3%, och ränteindex som gick upp 26,2%. Sedan starten har Graal uppvisat 78% positiva månader.

Men under de senaste 10 åren, tills slutet av juni, har den Svenska börsen haft en fantastisk uppgång på 150,5% och Graal ligger även i lä om man jämför med OMRX-TBILL ränteindex, som gick upp 75,7% under tidsperioden.

Aktieansvar marknadsför Graal som ett bättre alternativ till bl.a. just räntefonder eller obligationer samtidigt som man säger sig kunna undvika aktiemarknadens snabba svängningar. Målsättningen med Graal är att över tid ge en stabil avkastning som klart överstiger räntan, till låg risk.

Enligt månadsrapporten för juni säger Aktieansvar: ”Trots att börsen under juni inte uppvisade någon större indexdramatik hände generellt desto mer mellan cykliska kontra ocykliska aktier. Verkstadsbolagen hade en minst sagt tung månad där SKF:s negativa resultatguidning fick genomslag på de flesta sektorkollegor. Fonden tyngdes därför mest av nedgången i SKF och Volvo som båda sjönk med nära 10%. På den positiva sidan fanns H&M som steg med över 15% efter en stark halvårsrapport och blev därmed den aktie som bidrog mest till fonden. Även de svenska bankerna uppvisade imponerande styrka trots bankoron i Sydeuropa med Nordea som fondens största innehav. Även bolag som Ericsson och Securitas lyckades prestera en god utveckling då placerare förflyttade sig till mer konjunkturokänsliga bolag.”

Aktieansvar säger även i uttalandet att i rådande börsläge fortsätter de ”att handla efter de korta rörelser som marknaden nu karakteriseras av”.

Bild: (c) shutterstock—DavidEwingPhotography