Två AP-fonder ingår partnerskap med amerikansk pensionsfond för fastighetsinvesteringar

Göteborg (FinWire) – Första och Andra AP-fonden har ingått ett strategiskt partnerskap med den amerikanska pensionsfonden TIAA-CREF för att investera i europeiska fastigheter. Partnerna kommer tillsammans att bilda ett nytt samägt bolag för att investera i europeiska kontorsfastigheter för mer än 4 miljarder euro. Det framgår av ett pressmeddelande.

De fastigheter som redan ägs av TIAA General Account samt Första och Andra AP-fondens fastigheter i Cityhold Property kommer att ingå i det samägda bolaget är värderade till 2,2 miljarder euro. Bolaget kommer att äga 258.000 kvadratmeter kontorsyta med bästa läge i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Den befintliga fastighetsportföljen innehåller 15 fastigheter, varav TIAA General Account bidragit med nio och Första och Andra AP-fonden med sex fastigheter.

Bolaget kommer att göra nya investeringar med kapital från TIAA General Account samt Första och Andra AP-fonden och siktar på investeringar om cirka 2 miljarder euro under de kommande tre åren. Bolaget ska i första hand inrikta sig på fastigheter med bästa läge i städer som London, Paris, München, Hamburg, Frankfurt och Berlin. Nya investeringar kan också göras i städer som exempelvis Madrid och Milano.

Det nybildade bolaget, Cityhold Office Partnership, siktar på en belåningsgrad på 50 procent. TIAA-CREF kommer att äga 50 procent i bolaget medan Första och Andra AP-fonden kommer äga 25 procent vardera. Andra AP-fonden och TIAA-CREF har sedan 2012 ett långsiktigt partnerskap med investeringar i skogsfastigheter och investeringar i jordbruksfastigheter i USA, Australien och Brasilien.

Bild: (c) pictonaut—Fotolia.com