Svag utveckling för hedgefonder under maj

Göteborg (FinWire) – Lyxors hedgefondsindex sjönk med 1,1 procent under månadens första två veckor. Bäst utvecklade sig de fonder med arbitragestrategier, med en uppgång om 1,3 procent.
Chefsstrategen på Lyxor, Philippe Ferreira, ger dock uttryck för att det bakom snittet döljer sig stora avvikelser. Många fonder har haft det svårt den senaste tiden, mycket på grund av en högre volatilitet. Svårigheter har även uppstått vid trendbrott, bland annat i oljepriset, och affärer där allt för många spekulerat i en viss riktning, skriver Lyxor i ett veckobrev.

Lyxors hedgefondsindex är sedan årsskiftet upp med 2,4 procent. En del av uppgången kan spåras till de många och stora affärer som gjorts inom läkemedelsindustrin. Den bransch där exponeringen mot sammanslagningar och uppköp är störst är läkemedel, därefter kommer bland annat företag inom branscherna konsumentvaror, energi och finans.

Bäst sedan början av maj gick de fonder med en strategi baserad på olika former av arbitrage. Både fonder som tjänar pengar genom arbitrage inom olika krediter, och de som gör det för obligationer och volymer, noterade en uppgång om 1,3 procent.

Fonder baserade på CTA-strategier har tidigare i år utvecklats mycket väl, men under början av maj noterade kategorin en nedgång om 7,3 procent. Under året har kategorin därmed utvecklats negativt med 0,4 procent.

 

Bild: (c) shutterstock.com—Francesco Carta fotografo