Unikt läge att köpa ryska aktier – Renaissance Capital

Göteborg (Finwire) – Den ryska marknaden är nu superlågt värderad och det är läge att investera. Den bedömningen gör Charles Robertson, chefsekonom på Renaissance Capital, enligt East Capitals blogg.

”Den nuvarande låga värderingen av ryska marknaden är något man bara ser efter svåra kriser som 1998 eller efter Yukosaffären. I förhållande till övriga tillväxtmarknader befinner sig Ryssland nu på en mycket låg nivå, men kurserna kan givetvis sjunka ytterligare”, säger han till kapitalförvaltaren East Capital.

Trots idel negativt nyhetsflöde om Ryssland kan det nu vara läge att gå in på marknaden, enligt Robertson.

“Det som hände den senaste veckan var att centralbanken lät rubeln flyta. Det är bra eftersom valutan nu kan nå sitt verkliga värde. 47 eller 48 rubel för en dollar är alltför mycket. Med ett oljepris på 80 dollar per fat, borde relationen snarare vara 42 rubel på en dollar. Om oljepriset ligger kvar runt 80 dollar kommer du få en avkastning på åtminstone 10-15 procent bara på växelkursuppgången. Jag skulle dessutom inte bli överraskad om vi inom 1-3 månader ser ett oljepris på 90-95 dollar per fat”, säger chefsekonomen till East Capital.

Direktavkastningen för aktierna ligger nu runt 4-5 procent.

”Med en så hög direktavkastning och låga P/E-tal pratar vi om en marknad som är otroligt lågt värderad, och marknader som är väldigt lågt värderade har en tendens att återhämta sig väldigt fort när folk väl bestämt sig för att läget inte är så dystert som de trott”, säger Charles Robertson till fondbolaget.

Han lyfter även upp att sanktionerna kommer att löpa ut i juli nästa år.

”Jag tror att Europa kommer att låta sanktionerna löpa ut nästa sommar. Europa vill göra affärer med Ryssland och de västerländska bankerna vill låna pengar till Ryssland, men i dagsläget tillåter sanktionerna varken utlåning till de stora bankerna eller energibolagen. Sanktionerna löper dock ut i slutet av juli”, säger chefsekonomen.

Robertson menar att sanktionerna är utformade så för att de skall kunna gå att avvecklas. Annars kommer det i framtiden att vara svårt att komma överens då sammanlagt 28 länder skall vara med och fatta beslut. För att sanktionerna skall fortsätta måste samtliga 28 länder rösta för fortsatta sanktioner.

”Om sanktionerna ska fortlöpa efter den 31:a juli behöver alla 28 länder enhälligt rösta för detta, och vi vet redan nu att Ungern inte skulle rösta för”, uppger Charles Robertson.

Bild: (c) aboutpixel.de—Sven Schneider

Share.

About Author

Vi har en idé om att leverera nyheter inom komplementära områden till redan existerande nyhetstjänster. Områden dit tiden för de stora redaktionerna helt enkelt inte räcker till för att bevaka. Vår första tjänst är inriktad mot småbolag. Bolag som idag saknar nödvändig journalistisk bevakning. Vi skriver om bolag dit journalistens telefon aldrig ringer och aktieägarens intresse inte tillgodoses.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.