Skottlands folkomröstning: Ett säkert kort är osäkerhet oavsett ’aye’ eller ‘naw’

London (HedgeNordic.com) – Osäkerheten om den brittiska unionens framtid och Skottlands eventuella självständighet har fått pundet att falla och investerare, bl.a hedgefonder, att blanka skottska aktier och hedgea det brittiska pundet och landets statsobligationer de senaste veckorna.

Institutionella investerare har sålt skottska tillgångar under veckan och flyttat kapitalet till vad man anser vara säkrare kort. Större företag baserade i Skottland arbetar på beredskapsplaner om landet bryter sig ur unionen. Standard Life, pensions och försäkringsbolaget, har redan bekräftat att man tänker byta hemvist till England om Skottland blir självständigt.

Tills i måndags var det inte många som på allvar trodde att skottarna skulle rösta JA i självständighetsfrågan men den senaste veckans opinionsundersökningar i Skottland visar att ja-sidan, som vill ur den 307-åriga unionen med Storbritannien, har vunnit mark den senaste tiden. Valutastrateger säger nu att marknadena borde räkna med en 50/50 risk att Skottland röstar JA den 18 September.

Osäkerheten och pundets fall har inte varit negativt för alla investerare. Newedges CTA index visar att CTA strategier har tjänat pengar på att detta, där korta positioner i pundet, gentemot US dollarn haft bäst avkastning i Newedge Trend Indicator, både de senaste fem dagarna och den senaste månaden. Det bör dock påpekas att korta positioner i japanska yen, euro och schweiziska franc, gentemot US dollarn, också avkastat bra under perioden.

Robbert van Batenburg, Director, Market Strategy och Policy Strategist på Newedge, menar att oavsett valresultatet i Skottland kan det bli en win-win för det brittiska pundet. Trots att pundet tappat 6% de senaste veckorna då Skottlands självständighet inte längre anses omöjligt, menar van Batenburg att många trots detta kan komma att rösta NEJ på valdagen vilket kan leda till att pundet återhämtar sig när faran är över.

Han säger vidare att om Skottland röstar JA kommer vallandskapet att gynna Conservative Party i Storbritannien då Skottland har en stor andel Labour-anhängare men väldigt liten del konservativa. Van Batenburg säger att om marknaden räknar med att de konservativa får en fördel om Skottland blir självständigt blir det hausse för brittiska gilts och valutan eftersom man räknar med att de konservativas penningpolitik kommer att vara mer konservativ än Labours.Kommentarer från Schroders och andra påpekar att ett JA kommer att öka osäkerheten eftersom de efterföljande förhandlingarna kommer att vara stökiga och långdragna och risken finns att båda ländernas rykte får sig en törn. Om Skottland röstar NEJ men med en liten marginal kommer debatten att fortsätta i många år vilket kommer att resultera i en högre riskpremie för Skottland.

Fidelitys Paras Anand, Europaaktiechef, menar att ett NEJ kommer att vara en kortlivad lättnad då det är valår i Storbritannien nästa år och en folkomröstning om EU medlemskapet inom snar framtid.

Huvudbudskapet verkar vara att vare sig det blir skiljsmässa eller inte kommer osäkerheten att vara ett säkert kort för de brittiska öarna inom överskådlig framtid.

 

Bild: (c) aboutpixel.de—gammelstaad