Brummer & Partners – Februari stark månad överlag

Stockholm (Hedgenordic.com) – När Brummer & Partners summerar siffrorna för februari kan de konstatera att det blev en stark månad för hedgefondgruppen. Sju av nio singelstrategifonder levererade positiv avkastning – och några fall mycket starka uppgångar.

Februari blev en bra månad för de senaste tillskotten inom Brummer. Kreditfonden Observatory steg 1,4% (ack. 2014: +2,2%) och makroförvaltaren Canosa levererade 1,8%, vilket fick fonden upp på svarta siffror för året (ack. +1,6%). Tämligen nystartade Carve hittade tillbaka snabbt till positivt territorium och steg 2,6% under månaden (ack. +1,9%).

Två fonder som hade det lite kämpigt med avkastningen under 2013 var Archipel och Futuris. Under föregående år tappade man -3,02% respektive -1,02% för helåret, men 2014 har börjat på ett mycket bättre sätt. Archipel följer upp en stark siffra i januari och visade en modest uppgång under februari på 0,2% (ack. +1,9%), medan Futuris gjorde tvärtom och levererade en rökare i februari med +3,2% efter en svagare månad i januari (ack. 3,0%).

Trenderna i marknaden verkar ha kommit på plats igen i februari, efter den stökiga inledningen av året på världens olika marknader. Brummers trendföljande CTA-fond Lynx hade en mycket stark månad och summerar uppgången till +4,1%. För helåret är man dock fortfarande på röda siffror (-1,4%) efter en nedgång på -5,29% under januari. Volatiliteten i månadssiffrorna är fortsatt hög och vi får se om modellerna kan återupprepa föregående års uppgång på ca 12%, ett resultat som i princip genererades under årets tre sista månader.

Att rapportera avkastningssiffror för teknologifonden Manticore har blivit som att presentera vädret för Sahara – ännu en solig dag. Hur förvaltarna egentligen gör för att fortsätta skapa avkastning har vi slutat fråga oss själva – vi vill bara veta var de köpt sin kristallkula. Februari blev inget undantag och fonden levererade 1,9%. Den ackumulerade avkastningen för helåret uppgår till 5,6%.

De två seniorerna bland fonderna inom Brummer – Zenit och Nektar – hade en något svagare månad än kollegorna. För Zenit blev nedgången -0,4% och för Nektar stannade nedgången på marginella -0,1%. Båda bibehåller dock positiv avkastning för helåret: Zenit +0,2% och Nektar +1,1%.

Den genomsnittliga avkastningen för Brummergruppens samtliga fonder, uttryckt genom Brummer Multi-Strategy (BMS), som är en kombination av singelstrategifonderna inom gruppen, blev +1,5% i februari. Från årets början har BMS stigit med 2,0%. Carve ingår inte i BMS.

 

Bild: (c) isak55—shutterstock.com