Nordiska hedgefonder går mot starkt 2013

Nordiska hedgefonder går mot sitt bästa år sedan 2010 då Nordic Hedge Index (NHX) avkastade 6,22%. Räknat per den 31 oktober visade NHX en uppgång på 5,22% – och november ser lovande ut.

Avkastningen bland nordiska förvaltare är hittills i linje med sina internationella konkurrenter. Globala HFRX hedge fund index var upp cirka 5,5% per 31 oktober 2013.

Nordic Hedge Fund Index (NHX) är ett likaviktat hedgefondindex sammansatt av fondförvaltare och rådgivare inom det nordiska hedgefondmarknaden.

Bland de sex kategorierna inom Nordic Hedge Index är aktiestrategier det som gått starkast hittills i år, upp i genomsnitt 8,6%, nära följt av hedgefonder med fokus på räntestrategier, som har levererat i genomsnitt 8,4%.

Den enda undergrupp med negativ avkastning i år är Managed Futures / CTA, som tappat -1,35%. Här har dock de nordiska förvaltarna lyckats bättre än sina internationella kollegor. Barclay CTA Index, som representerar 582 olika program, har hittills förlorat -2,5%. Vissa nordiska förvaltare har dock även i denna besvärliga miljö lyckats leverera en aktningsvärd avkastning. Bland dem som lyckats vända lyckan inom sektorn är Warren Short Term Trading som steg med 10,2%, OPM EGEA 9,78% och Ålandsbanken Commodity Fund, med en uppgång på 5%.

Sett på ländernivå representerar NHX Sverige den största gruppen med 93 fonder som rapporterar sina resultat till HedgeNordic. Bland de svenska hedgefonderna är sektorspecialisten Rhenman Healthcare L/S Equity den starkast lysande stjärnan för året, upp 42% och därmed före Brummer & Partners Manticore (2013: 32,4%), Madrague Equity L/S  (27,2%), Atlant Edge (25,5%) och eTurn (24,6%). Den genomsnittliga svenska hedgefonden har hittills adderat 4,3% till sitt förvaltade kapital under 2013.

Norska förvaltare har med råge utklassat sina nordiska grannar hittills i år med en imponerande uppgång på 14,1% 2013. Den Schweizbaserade norske förvaltaren Grand Haven Capital lyckades leverera 70,6% respektive 44,2% i sina två fonder, Sector Asset Managements Zen, en japansk aktiefond förvaltad från Oslo, är upp 24,54% medan en av firmans andra fonder, Sigma med ett nordiskt fokus, har stigit med 20,4%. Nordic Omega och Nordic Alpha förvaltade av Pareto lyckades också skapa avkastning överstigande 20%.

NHX Danmark, sammansatt av 16 fonder, är överviktat inom räntebärande strategier och har hittills under 2013 stigit med 1,5%, medan NHX Finland med sina 11 deltagande fonder representerar den enda regionen inom Norden med negativ avkastning hittills, med en nedgång på -1,76%.

Den nordiska hedgefondmarknaden erbjuder ett brett utbud av talangfulla och skickliga förvaltare. I princip alla förvaltarstilar och strategier är representerade i regionen. HedgeNordic och Nordic Hedge Index försöker fånga denna diversifiering och fungera som en vägledare in till den nordiska hedgefondindustrin.

 

Bild: (c) L Mikael Damkier—Fotolia.com