Intervju med Martin Estlander på Opalesque TV

London (HedgeNordic.com) – Martin Estlander, grundare av Estlander & Partners, en Helsingfors-baserad CTA, säger i en intervju med Opalesque TV, nyhetstjänsten för alternativa investeringar, att det som skiljer företaget från konkurrenter i Storbritannien och USA är just den speciella företagskultur man skapat där individens och företagets värderingar inte skiljer sig.

Det geografiska läget, där man sitter i en mindre stad med mindre marknad, ser Estlander som en fördel för att kunna skapa just ett unikt sätt att förvalta kunders pengar på. Finland rankas ständigt som ett av de länder med bäst miljö att göra affärer i, landet är även topp-rankat för sitt utbildningsväsen vilket gör att Estlander & Partner kan hitta talangfulla medarbetare.

Martin Estlander (bild) menar att just den kultur man skapat inom företaget har resulterat i att man har ett väldigt stabilt team och attraherar även topp-akademiker och anställda såväl i Finland som utomlands.

Den unika kulturen ger även anställda mycket frihet med stort ansvar samt utlopp för kreativitet, säger Estlander och menar att man måste inspirera och engagera anställda för att få ut det bästa. Han säger vidare att speciellt i svårare tider med många utmaningar är det viktigt att alla delar företagets vision och mission, istället för att muta folk med hög lön och bonus.

Förutom den unika kulturen anser Estlander att hans bakgrund inom optionstrading har resulterat i en annan syn på riskhantering.

Estlander & Partners allokerar risk annorlunda än de flesta och frågar sig hur mycket pengar man kan förlora snarare än att ha korrelationsantaganden i sin riskhantering. Dessutom är man väldigt selektiv i de trades man gör och letar efter ’high conviction trades’ och går ofta in snabbare med större ’bets’ än andra. Med den här strategin kan förvaltarna dra nytta av udda instrument och marknader som de större CTA-förvaltarna inte går in i.

Estlander & Partners har 35 anställda med 9 inom kapitalförvaltning och resten inom datahantering, IT etc. Företaget har över $700 miljoner i kapital under förvaltning på tre strategier som förvaltas från Helsingfors.

Estlander & Partners placeringsstrategier baserar sig på utnyttjande av pristrender och rörelser via en väl diversifierad placeringsportfölj. Man placerari alla tillgångsklasser på 125 marknader världen över. Placeringsportföljen består av valutor, aktier, räntor samt råvaror.

Freedom-fonden använder en diversifierad placeringsstrategi vars handelsmodeller utnyttjar både mycket korta och långa pristrender. Den placeringsstrategi som fonden använder kombinerar Estlander & Partners två nyckelstrategier Alpha Trend och Presto (tidigare Global XL) som båda har en över 20-årig avkastningshistorik.

Estlander & Partners avkastning har också lägre korrelation till branschindex än andra CTA produkter och förvaltare.

Den senaste tiderns svåra marknader har varit en utmaning för de flesta CTA-förvaltare på grund av förändrade korrelationsmönster men Estlander är positiv till resten av året och tror att priset för att vara med i spelet börjat gå ner precis som ’risk on/risk off’ scenariot vilket kommer att öka diversifieringsmöjligheterna.

För att se intervjun med Martin Estlander på Opalesque TV, klicka här: Opalesque TV