FRM: Svår marknad för hedgefonder i augusti

London (HedgeNordic.com) – HFRX Global Hedge Fund Index avkastade -0.8% under augusti och förvaltarna hade svårt att handskas med att både aktie- och obligationsmarknaderna föll samtidigt. De sämsta avkastningarna fanns bland Managed Futures och Equity Long-Short, medan  Relative Value och Specialist Credit-förvaltare gick sidledes eller hade en marginellt positiv avkastning.  

Den övergripande faktorn som påverkade hedgefondsavkastningen mest i augusti var den ökade förväntningen om nedtrappningen av ekonomisk stimulans från den amerikanska reservbanken och dess påverkan på kapitalmarknaderna.

Återkomsten av högre obligationsräntor och fallande aktiemarknader påverkade Managed Futures-förvaltare negativt generellt. Efter en uppgång i juli ledde till att flera förvaltare positionerade sina böcker i linje med en uppåtgående trend bland riskfyllda tillgångar.  Den senaste tidens svängningar på marknaden har resulterat i lägre riskexponering generellt bland trendföljarna, så förlusterna i augusti var dämpade.

Managed Futures-förvaltare som fokuserar på trender med kortare tidsperspektiv gjorde generellt bra ifrån sig i augusti eftersom de kunde omgruppera sig snabbare för ökande obligationsräntor och förlorade generellt mindre pengar när räntorna stabiliserades mot slutet av månaden.

Råvaruförvaltarna hade en blandad månad vad gäller avkastning. Vissa förvaltare avkastade mer än 5% medan andra gick back med samma siffror. Bland de bästa var de som fokuserade på ett enda område av marknaden så som jordbruk eller metaller samt de som korrekt positionerade sig för skiftningar i marknaden bland  dessa sektorer. De sämsta var de som var multi-råvarufokuserade eller förvaltare i energisektorn där upptrappningen av problemen i Syrien ledde till en stegring i priset på Brent Crude och en ökning av Brent – WTI spreaden.

Equity Long-Short specialisterna avkastade i linje med deras beta-justerade förväntningar. Som man kan förvänta sig, förlorade förvaltare med högre nettoexponering till fallande aktiermarknader mer pengar än de som hade lägre nettorexponering.

I vissa regioner, mest noteringsvärt i Europa, förlorade marknadsneutrala förvaltare också pengar, vilket antyder att intra-marknadsdynamiken blev minder effektiv för alfagenerering under månaden. Vanligtvis när marknadsneutrala förvaltare förlorar pengar på detta sätt kan de förvänta sig en återhämtning i avkastningen i de efterföljande månaderna ifall deras trading-tema visar ’mean reversion’. Det återstår att se ifall detta händer i september.

Relative Value-fonderna hade positiv avkastning i augusti över alla strategier men Statistical Arbitrage-förvaltarna hade en blandad avkastningsbild under månaden. Förvaltarna påpekar att det har varit svårare att tjäna pengar på deras aktiesignaler denna månad. Detta sammanföll med marknadsneutrala Equity Long-Short specialiserna, som också har haft problem med att realisera fundamental värde på aktiemarknadernas avvikelser. Speciellt Statistical Arbitrage-förvaltare med fokus på Asien menar att intra-marknadsdynamiken förändrades under loppet av augusti till att belöna tillväxtsignaler på bekostnad av högutdelande aktier, eftersom oron över att Kinas ekonomi skulle avmattas sjönk under månaden.

Event Arbitrage-förvaltare hade generellt en positiv avkastning under månaden, då de flesta förvaltare navigerade både bristen på affärer i augusti och den oväntade deal-breaken mellan American Airlines och US Airways tidigare under månaden.

Convertible Arbitrage och Volatility Arbitrage specialisterna genererade en liten positiv aggregerad avkastning vilket stöddes av en liten ökning i volatiliteten på marknaden vilket ledde till vinster för förvaltare med väl-hedgade portföljer.

Specialist Credit-förvaltare gick något uppåt trots en liten ökning av kredispreadarna och en försäljning i kredit-indexen. Många förvaltare inom detta område är nära marknadsneutrala och har fortsatt att dra nytta av de idiosynkratiska marknads möjligheterna. RMBS och CMBS förvaltare förlorade pengar eftersom ABS-marknaderna upplevde en utförsäljning i linje med andra riskfyllda tillgångar.  Den sämsta AAA-ratade delen var ABX S6-2  (lån som härrör från den andra halvan av 2006) som avkastade -5.2% i augusti.

 

 

Bild: (c) shutterstock—Sam Cornwell