Storleken har betydelse

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Det är nästan exakt ett år sedan vi blev exalterade över en ny fondlansering och gjorde en intervju med fondförvaltaren Håkan Lundmark och Eric Lundström, som precis hade lanserat sin nya fond Lundmark Aktiv Trend, en kvantitativt driven, systematisk trendföljare.

På torsdagen i förra veckan skrev Placera.nu att fonden håller på att upphöra med förvaltningen och uppmanar investerare att sälja sina andelar per den 30 april. Det fanns ingen mer information att finna på Lundmark Fonders hemsida och vi har inte lyckats nå Håkan Lundmark på telefon, något som före den långa påskhelgen inte är något som man bör lägga så mycket vikt vid, då det är svårt att nå någon över huvudtaget under storhelgen.

Även om vi inte kunnat verifiera fakta direkt med företaget, finns det ingen anledning att misstro det Jesper Strandberg skrev.

Fonden backade med -1,8% under 2012, då den genomsnittliga nordiska CTA-fonden tappade -0,14%, enligt Hedge Nordic databas. Väletablerade kollegor inom sektorn kämpade mycket mer i en miljö som har varit utmanande för trendföljande fonder: SEB Asset Selection förlorade -5,3%, Brummer Lynx – 5,2% och Estlander AlphaTrend var till och med ner -8,5% under 2012. Så jämfört med dessa fonder var resultatet till och med ganska bra. Även om de missade sitt absoluta avkastningsmål, kan inte resultatet för Lundmark Aktiv Trend vara anledningen till att ge upp.

Anledningen, och jag spekulerar nu, kan antagligen återfinnas i en annan del av informationen i Jesper Holmbergs artikel. Aktiv Trends tillgångar under förvaltning uppgår till 15 miljoner kronor. Många tradingportföljer på t.ex. Avanza har antagligen mer pengar att visa upp.

Så, de stora grabbarna kan ta ett mediokert eller dåligt år lite med en klackspark, hantera kunder som kanske är missnöjda, kanske förvänta sig utflöden och ändå fortsätta förvalta med sina kunders bästa i fokus. Estlanders Alpha Trend var till exempel upp med mer än 9% i slutet av februari. För en fond av Lundmarks storlek tar alternativen helt enkelt slut och fonden måste stänga.

Det är nästan svårt att sätta sig in i situationen för en fondförvaltare, som går igenom de mest ingående analyserna, testar modeller och förvaltningsstilar, sätter upp infrastruktur och allt som krävs för en lyckosam kapitalförvaltning. Men de har ibland inte en tydlig plan för hur de ska ta in kapital upp till den nivå som krävs för att täcka fondens initiala och löpande kostnader och som ger dem möjligheten att förvalta enligt den strategi de satte upp från början för sina investerares bästa och samtidigt ha en chans att ge sig själv ett levebröd. De får helt enkelt slut på luft när de tvingas dyka genom vågorna i marknaden.

Mot slutet av intervjun (som är intressant att läsa) frågade jag Håkan om hans strategi för att göra Aktiv Trend till en ”miljard dollar fond”, vilket han besvarade: “- Vi hoppas att tiden och performance får tala för sig själva och att detta hjälper till. Eftersom det är en fantastisk modell för pensionsbolagen och därmed en produkt som kan hjälpa pensionsbolag och stiftelser att säkra framtida utbetalningar finns onekligen en bra grundförutsättning för att kunna få in bra med kapital under förvaltning.” Ja, det är inte helt rättvist att ta detta uttalande ur sitt sammanhang och det finns självfallet fler anledningar. Men en strategi baserad på förhoppningen att siffrorna kommer att tala för sig själv och fonden plötsligt poppar upp på investerarnas radar för att sedan leta sig in i deras portföljer, det är helt enkelt inte en strategi.

Detta är enligt min åsikt ett av de huvudsakliga problemen, om inte det största problemet på den svenska hedgefondmarknaden generellt. Det finns många bra, vissa mycket bra fondförvaltare spridda runt om i Norden. Det finns även flera duktiga kundrådgivare och säljteam. Men alltför sällan är duktiga förvaltare samtidigt också duktiga på kapitalanskaffning. Så, alltför ofta är fonderna för små – dåliga såväl som bra – för att skapa sig ett levebröd och misslyckas därför.

 

Bild: (c) shutterstock—Vepar5