Credit Suisse Global Hedge Fund Investor Survey: Investerare tror på en 10%-ig ökning av hedgefondkapitalet

London (HedgeFonder.nu) – Optimismen ökar alltmer bland institutionella investerare vad gäller hedgefonder. Credit Suisses årliga undersökning visar att de tillfrågade tror att hedgefondskapitalet i snitt kommer att öka till 2,42 biljoner USD, vilket betyder en ökning på 10% eller 220 miljarder USD i nytt kapital och ökad avkastning. Om detta förverkligas kommer hedgefondindustrins kapital under förvaltning att nå ett all-time-high.

Årets undersökning med titeln ’Reaching New Heights’ analyserar svaren från nästan 550 institutionella investerare med 1,03 biljoner USD i hedgefondsinvesteringar.

Robert Leonard, vd och global chef för Capital Services på Credit Suisse, sade i ett uttalande att investerare har mer förtroende för riskfyllda tillgångar och oroar sig mindre för ”tail-risk” händelser och makroekonomisk osäkerhet.

Mot en bakgrund av effektiva centralbanksbeslut, mindre politisk osäkerhet och positiv avkastning förra året är det föga förvånande att se att förväntningarna på 2013 ökat, sade han.

Analysen av svaren i undersökningen visar också att Long/Short equity var den mest eftertraktade strategin för 2012 och att Emerging Market equity var näst mest eftersökt.

Event-driven strategier kom upp på tredje plats från 10:e förra året. I år var fortfarande Emerging Markets och Asia-Pacific de mest populära regionerna, men har bytt plats med varandra jämfört med året innan.

Riskaptiten har även ökat och investerare visade en stark återhämtning av efterfrågan på ”Developed Europe” då man tar tröst i de politiska besluten under andra halvan på 2012.

Investerare ser hedgefonder som har kapital mellan 500 miljoner USD till 2 miljarder USD som bäst positionerade för att få nytt kapital allokerat till sina fonder.

Trender för 2013 framkommer även tydligt i undersökningen. Avkastningsförväntningarna ligger på 6.9% jämfört med 5.4% förra året. Detta hänger samman med reduceringen av korrelationen mellan tillgångsklasserna och marknaderna och tron på att detta kommer att skapa en miljö som är bra för stock-picking.

Investerarna ser flockbeteende och områden där många trängs i handeln på få möjligheter samt skärpt lagstiftning och undermånlig avkastning som de största riskerna för hedgefondindustrin i år. Statsfinanskriserna och kriser på på kreditmarknaden och motpartsrisk ses som mindre betydande iår.

Investerare fortsätter att visa stark aptit för nystartade hedgefonder som bedöms vara av instituionell kvalitet, men nu kräver ett större antal investerare reducerade avgifter, inklusive ”founder’s share classes”.

Resultatet i årets undersökning visar också att statliga pensionsfonder är de allra mest aktiva och kommer att fortsätta att öka sina allokeringar till hedgefonder även i fortsättningen. Investeringsmålen för dessa investerare är främst riskjusterad och okorrelerad avkastning. Man visade också på en fortsatt ökning av behovet av konsulter.

Investerare tror på fortsatt konsolidering och även ytterligare press på avgifterna i år, samt även alternativa strukturer såsom long-only produkter från hedgefondförvaltare.

Leonard sade vidare i uttalandet att man tror att pensionskapital kommer att representera nyckelelementet i tillväxten inom hedgefondindustrin och ville därför titta djupare på trender inom den sektorn och pensionsfonders preferenser, vilket årets studie ger en inblick in i.

 

Bild: (c) dbrus—Fotolia.com