Aktieflöden överträffar obligationer för första gången på nästan två år

Stockholm (HedgeFonder.nu) – För första gången sedan början på 2011 överträffade allokeringen till aktier obligationsallokeringen i december 2012, enligt Deutsche Bank. Medan fondförvaltare förblev obenägna att ta på sig mer risk var investerare “risk-on” inför USA:s s.k. fiskala stup.  De senaste sex veckorna var inflödet till aktier $42 miljarder och översteg därmed obligationsinflöden med $28 miljarder.

I kölvattnet av det fiskala stupet menar Deutsche Banks tillgångsallokeringsteam att förvaltarna fortsätter att vikta ner aktier, trots den senaste tidens uppgång. Men en ihållande omfördelning till aktier, vilket har hänt i tidigare cykler då kurserna börjat stiga, skulle ge betydande stöd för aktier.

Deutsche Banks research pekar även på att investerare återigen ser sig om efter högkvalitativa long-short aktieförvaltare. DB menar att anledningarna för det första är att denna strategi har presterat bättre än index under 2012 och att aktieallokeringarna alltjämt ligger ca $1.2 miljarder under trend-nivåerna 2008 vilket gör att investerare nu är försiktigt ’bullish’ på aktiestrategier i väntan på det som kallats för ’the Great Rotation’.

Speciellt Europeiska investerare söker högkvalitativa förvaltare som kan extrahera värde från uppgående, men volatila, aktiemarknader, i.o.m att tillgångarna skiftar bort ifrån obligationer till aktier.

Det finns även ett intresse för event-driven strategier med ett antal Europeiska och Amerikanska investerare som vill ha information om globala förvaltare i denna kategori. Investerarna förväntar sig att dessa förvaltare kommer att ha mer intressanta möjligheter under 2013 i.o.m en eventuell lösning på problemet med det fiskala stupet och en mer stabil makro-bild.

Områden av intresse är generellt förvaltare med credit- och special situations-expertis som opportunistiskt kan investera över hela kapitalstrukturen. Till denna grupp hör även distressed och ’middle-market bank debt’  men även distressed corporate och förvaltning inom statspapper och tillväxtmarknader.

Bland investerare fortsätter även hedgefonds-avgifterna att vara ett ämne som diskuteras och investerare vill se ökat fokus på faktorer som förvaltarens förmåga att generera alpha, baserat på de avsiktliga risker man tar för att utnyttja förvaltarens fördelar, och även diversifieringen av alpha-avkastningen. Men investerare menar dock att avgifterna inte är huvudkriteriet då man utvärderar förvaltare och DBs team noterar att kapitalflöden fortsätter att gå till förvaltare med relativt höga avgiftsstrukturer.

 

 
Bild: (c) shutterstock—Nagy Bagoly Arpad