Hedgefond-administration: Om Goldman säljer – kommer andra att följa i spåren?

London (HedgeFonder.nu) – Efter rapporter i bl.a Financial Times om Goldman Sachs eventuella försäljning av sin hedgefondsadmnistration till State Street har det väckts ett nyfött intresse för den oglamorösa delen av hedgefondsindustrin.

Skulle Goldman sälja sin 200-miljarders (USD) business blir State Street den största hedgefondadministratören i världen och knuffar därmed ner Citco från första platsen. State Street har 421 miljarder USD under administration och Citco 535 miljader USD, enligt den senaste undersökningen gjord av HFMWeek.

Hedgefondadministratörer har sedan Madoff-skandalen blivit en allt viktigare del av finans- och investeringsindustrin. Administratörer tas in av hedgefonder för att uföra viktiga delar av den dagliga verksamheten som inlösen av andelar. De bekräftar ochså positionerna i aktier och obligationer eller investeringar i derivat och private equity-företag. De producerar även fondens månatliga NAV för investerare.

Innan Madoff-röran hanterade många hedgefonder sin administration själva. Efter skandalen blev man mer uppmärksam på att en egen administration ökar risken för bedrägeri eftersom ingen förutom hedgefondsförvaltaren kan bekräfta att kapitalet existerar och att värdepappershandel faktiskt pågår. Investerare oroade sig ochså, med all r