Amerikanska SEC stämmer hedgefondmiljardär för bedrägeri

London (HedgeFonder) – Den amerikanska finansinspektionen, Securities and Exchange Commission (SEC) har stämt Philip Falcone och hans Harbinger Capital Partners för bedrägeri.

SEC anklagar Falcone bl.a för att ha stulit $113 miljoner från en fond som förvaltas av Harbinger för att betala sin skatt. SEC menar att Falcone tog kundernas pengar från en fond för att betala sin personliga skatteräkning.
SEC säger också att Falcone olagligt manipulerat obligationspriser, gett vissa strategisk viktiga kunder förmånlig behandling för att de backat ett kontroversiellt styrelseinitiativ och att han även brutit mot regler om begränsad handel i tre börsintroduktioner för att tjäna pengar på blankningsaffärer.

Peter Jenson, före detta chief operating officer på Harbinger, är också anklagad för medhjäp till skattebrottet.
I ett uttalande sade Robert Khizami, chef för SECs division of enforcement, att anklagelserna lyder som en slutexamensfråga i en kurs för hur man använder en hedgefond olagligt.

Falcone blev känd för sina investeringar i credit-default swaps (CDS) innan huspriskraschen i USA 2007, vilket gjorde att han tjänade på prisfallet på värdepapper baserade på sub-prime-krediter.