SEB/Nordea/SHB: Positivt Moodys ser styrka i svenskt banksystem

STOCKHOLM (Direkt) I en osäker omvärld är den svenska ekonomin betydligt starkare än i stora delar av Europa och även med den nya ratingen från Moody's för svenska banker är det svenska banksystemet robust med en mycket stark position i Europa. Svenska banker framstår som relativa vinnare, vilket även återspeglas även i hur de handlas på andrahandsmarknaden.

Det säger SEB:s ir-chef Ulf Grunnesjö till Nyhetsbyrån Direkt efter nattens besked från kreditvärderingsinstitutet.

“Det är en glädjande att Moody's uppmärksammar den stabilitet vi kan uppvisa över tiden. Den bibehållna ratingen för oss som företagsbank i denna ekonomiska miljö är internationellt unikt. Vi finansierar vi oss till bland de lägsta nivåerna av Europas banker och vår refinansieringssituation är väl ombesörjd”, säger han på tal om att betyget A1 upprepades för SEB med stabila utsikter.

Även Swedbank fick sitt betyg, A2, upprepat i natt medan Handelsbanken och Nordea båda sänktes ett steg till Aa3.

Nordea instämmer i att det svenska banksystemet har en väldigt hög rating ur ett europeiskt perspektiv – med stabila utsikter.

“Vi kan bara konstatera att vi är en av väldigt få banker som fortfarande har en dubbel-A-rating, som dessutom har stabila utsikter”, säger Nordeas ir-chef Rodney Alfvén.

Handelsbankens presschef Bengt Carlsson kommenterar nattens sänkning av kreditbetyget till Aa3 med att banken, jämfört med när den fick sitt föregående betyg Aa2 av Moodys 2009, blivit finansiellt starkare på alla punkter och lånar upp pengar på bättre villkor än någon annan bank i Europa.

Bild: (C) shutterstock—pryzmat