Catella: Dags att köpa företagsobligationer

Stockholm (HedegFonder.nu) – Catella Fonder uppmanar till köp av företagsobligationer då det är ett intressant alternativ för den som söker en högre löpande avkastning än vad statsobligationer erbjuder och det utan att öka risken.

I en rapport från Catella Fonder säger man: ”Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen ligger nu på rekordlåga 1,5 %. Genom att investera i företagsobligationer går det att uppnå en väsentligt högre avkastning utan att öka risktagande betydligt. Företagsobligationsmarknaden har slumrat under en lång tid i Sverige, nu är det ändring på det.”

I ett världsläge med låga styrräntor, hög arbetslöshet, en låg tillväxt samt ett lågt inflationstryck gör att både korta och långa marknadsräntor kommer att vara låga under en överskådlig tid.

Catella Fonder menar att investeringsalternativen är få då många upplever aktiemarknaden alltför riskfylld och oberäknelig och att statspapper erbjuder en alltför låg avkastning och det finns en risk för stigande räntor på sikt. Därför är företagsobligationer nu i en vad de kallar ’sweet spot’.

Catella Fonder anser att den växande marknaden för företagsobligationer delvis kan förklaras av bankernas anpassning till de nya kapitaltäckningsreglerna som tvingar bankerna att hålla en högre andel eget kapital och är därför mer restriktiva i sin utlåning till företag.

Företagen i sin tur inser därför att de måste se sig om efter alternativ och komplement till den traditionella bankfinansieringen.

Rapporten fortsätter: ”I Europa närmar vi oss USA där huvuddelen av företagsfinansieringen faktiskt kommer från obligationsmarknaden istället för bank. Historiskt sett har endast större bolag med officiell kredit-rating, från antingen Moody’s eller S&P, haft tillgång till obligationsmarknaden. De senaste åren har dock alltfler medelstora bolag utan kreditrating framgångsrikt emitterat obligationer.”

Catella pekar på flera nordiska bolag utan kreditrating som emitterat obligationer iår.

Under veckan slogs det rekord när Tele2 lyckades emittera en femårig obligation på 2,3 miljarder kronor. Räntan som Tele2 betalar ligger på 5 procent i effektiv årsränta att jämföra med 1,3 procent som en statsobligation med samma löptid ger. Intrum Justitia, Arise Windpower, Skanska, Värmevärden och Klövern är exempel på andra bolag som saknar kreditrating och som emitterat obligationer i år, säger Catella Fonder.

Storleken på handelsposten som behövs för att handla företagsobligationer är relativit hög vilket ofta är ett hinder till att privatpersioner är aktiva inom den marknaden. Enligt Catella Fonder, är ofta minsta handelspost 0,5-1 MSEK. ”Därmed behövs det en, inte oväsentlig, förmögenhet för att investera i flera olika företagsobligationer för att på så sätt uppnå en önskvärd diversifiering. Vidare kan det vara resurskrävande att analysera och reda ut obligationsvillkor som kan skilja sig från en obligation till en annan. ”

Rapporen erkänner att man inte är helt opartisk då man föreslår at det bästa sättet att få tillgång till marknaden är genom fonder.

Bild: (C) shutterstock—janprchal