Spanien börjar sprida skräck i världen!

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Förra veckans rörelser på aktiemarknaderna var av en magnitud som vi inte sett de senaste månaderna. Uppgångar och nedgångar förstärktes när oron för Europas kris återigen fick liv.

Den här gången är det Spanien som håller på att vålla huvudbry för investerarna. Spanien har nämligen svårt att få sina nyemitterade obligationer ”sålda” och räntorna har stuckit i väg till strax under 6 procent. Placerarna tror att om den spanska räntan kliver över 6 procent, blir en räddning av Spanien aktuell i likhet med det som hände Grekland. Detta smittade av sig även till Italien som fick se sina långräntor sticka uppåt och den italienska aktiemarknaden dök med 5 procent under tisdagen. Dagen därpå kom det spekulationer om att ECB är beredd att återta sitt obligationsköpsprogram, vilket hjälpte ned räntorna något.

Den italienska auktionen av obligationer gick dock betydligt bättre i torsdags, där det såldes obligationer för 4,88 miljarder euro, vilket var nära den maximalt avsedda volymen på 5 miljarder euro.

En kanske kortsiktig positiv nyhet var att industriproduktionen i EMU-länderna ökade oväntat med 0,5 procent i februari jämfört med januari mot en nedgång på 0,2 procent som väntades. I årstakt var det dock en nedgång på 1,8 procent.

Något att hålla ögonen på och som kan skapa en del bekymmer för Federal Reserv och Ben Bernanke är inflationen. Fed vill hålla inflationen kring 2 procent, men just nu ligger den på 2,7 procent enligt fredagens KPI-siffror och riskerar att accelerera framöver. Statistik över importpriser visade att priserna steg med 1,3 procent i mars mot väntade 0,8 procent. Om inflationen ökar i hög fart, blir det nästan omöjligt för Fed att genomföra ytterligare penningpolitiska lättnader.

För övrigt redovisade Fed i sin regionala konjunkturrapport, Beige Book, att den amerikanska ekonomin fortsatte att växa men i måttlig takt.

I torsdags var Fed ute igen och gav indikationer om att centralbanken kommer att hålla räntan låg framöver. Marknaden jublade på detta trots att ytterligare statistik om arbetsmarknaden kom in svagare än väntat. Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg nämligen till 380.000 personer, under vecka 14, jämfört med 355.000 som analytikerna väntade sig. Det här visar återigen att marknaden är stort beroende av Feds penningpolitiska åtgärder för att överleva.

Arbetsmarknadens svaghet kanske har börjat även påverka konsumenternas förtroende för ekonomin då indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna sjönk under förra veckan.

Kina publicerade sin BNP-utveckling natten till fredags som med en uppgång på 8,1 procent för första kvartalet jämfört med föregående år och var något lägre än prognoserna på 8,4 procent och från 8,9 procent föregående kvartal. Den här är den lägsta tillväxttakten sedan första kvartalet 2009. Trots nedgången är det dock fortfarande goda tillväxtsiffror som Kina uppvisar förutsatt att siffran stannar på dessa nivåer. Investerarna är dock fortsatt oroliga och nervösa för tillväxten i Kina.

De flesta av bolagsrapporter som har kommit från USA har så här långt slagit förväntningarna. I Sverige är det dock tvärtom med i princip samtliga rapporter under förväntningar.

Det blev allmänt nedgångar för risktillgångar under den gångna veckan. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World sjönk med 1,5 procent och Stockholmsbörsen slutade en mycket volatil vecka med en nedgång på 0,9 procent. Råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) gick ned med 1,0 procent.

Räntorna tappade ytterligare i veckan då placerarna sökte sig till en trygg hamn. Undantaget var förstås spanska och italienska räntor som sköt i höjden. Den amerikanska 10-årsräntan gick ned 6 punkter till under 2,0 procent och hamnade på 1,99 procent. Den svenska 10-årsräntan tappade ännu mer och med en nedgång på 9 punkter noterades till 1,76 procent.

På valutamarknaden förstärktes dollar med 0,6 procent mot kronan till 6,79 kronor och euro gick upp med 0,4 procent till 8,88 kronor.

Bild: (C) mtrommer—Fotolia.com