USA: LEDARE ÖVERENS I SKULDTAKSFRÅGAN

STOCKHOLM (Direkt) En överenskommelse i skuldtaksfrågan har nåtts under söndagen.

Det uppgav USA:s president Barack Obama på söndagskvällen, enligt Wall Street Journal.

“Det kommer att lyfta molnen av skuld och oro hängande över vår ekonomi. Processen har varit rörig och tagit alldeles för lång tid”, sade presidenten.

Omröstning väntas ske under måndagen i både huset och senaten.

Överenskommelsen innebär höjt skuldtak och 2.400 miljarder dollar i besparingar i två steg där ett första steg ska minska budgetunderskottet med 917 miljarder dollar över en tioårsperiod.

I ett andra steg har en specialkommitté, innehållande sex republikaner och sex demokrater, fått i uppdrag att utarbeta ett förslag på hur ytterligare 1.500 miljarder ska sparas. Det förslaget ska vara färdigt innan 3 november och väntas innehålla besparingar i Social Security och Medicare samt en översyn av skattesystemet.

Misslyckas kommittén med sitt jobb kommer automatiska besparingar göras genom nedskärningar i Medicare och militärens budget.

Förslaget väntas få motstånd av liberala demokrater, som hade önskat
skattehöjningar, och konservativa republikaner, som hade önskat ytterligare besparingar.

“Jag vet att överenskommelsen inte kommer göra varje republikan glad. Det kommer sannerligen inte heller göra varje demokrat glad. Men det amerikanska folket krävde kompromisser, och idag fick de det”, sade senatens demokratiske ledare Harry Reid, enligt Wall Street Journal.

Bild: (C) iQoncept—Fotolia.com