NYTT HOPP KRING USA:S SKULDTAK SÄNKTE GULDET

STOCKHOLM (Direkt) Oljan och basmetallerna var upp på bred front på tisdagen, i det förbättrade sentiment som visat sig i en allmän rörelse mot mer riskfyllda tillgångar. Hoppet ökade att torsdagens extrainsatta toppmöte mellan eurozonens ledare kommer att leda till konkreta framsteg.

Efter att USA:s president Barack Obama på tisdagskvällen beskrev det
kompromissförslag kring det amerikanska budgetunderskottet och skuldtaket som ledande kongresspolitiker lagt fram på tisdagen som “ett mycket betydande steg” i processen att nå ett beslut tappade ädelmetallerna rejält, samtidigt som övriga råvaror fick ytterligare draghjälp.

Spotpriset på guld hade vid 20.30-tiden sjunkit 18:50 dollar, till strax över 1.586 dollar per uns. Silverpriset backade samtidigt 1:26 dollar till 39:28.

En arbetsgrupp bestående av sex ledande kongresspolitiker har presenterat en plan för att minska det amerikanska budgetunderskottet med 3.700 miljarder dollar över tio år.

Planen, som uppges få stöd av ledande kongresspolitiker från både det
demokratiska och republikanska partiet, innehåller både nedskärningar i
offentliga utgifter och ett reformerat skattesystem som skulle öka statens intäkter med totalt 1.000 miljarder över tio år.

President Barack Obama sade i en direktsänd presskonferens i den amerikanska tv-kanalen CNBC på tisdagskvällen att han stödjer det nya kompromissförslaget, som han anser “överensstämmer i stort” med det förslag som han lagt fram tidigare.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 noterades WTI-olja upp 1:63 dollar till 97:56 dollar per fat, medan Brent-oljan ökat 1:25 dollar till 117:30 dollar per fat.

“Priserna stiger på hoppet om att det kommer en lösning på den europeiska skuldkrisen. Den amerikanska bostatistiken var fin och i morgon väntas lagerstatistiken visa på minskade oljelager”, sade Matt Smith, råvaruanalytiker på Summit Energy Services, till Bloomberg News.

Så mycket konkreta nyheter har inte kommit vad gäller skuldkrisen, men att Greklands finansminister Evangelos Venizelos sade att det är möjligt att nå en överenskommelse under veckans extrainsatta toppmöte pekas ut som en humörhöjare.

Tysklands kansler Angela Merkel har dock tonat ned förväntningarna inför torsdagens toppmöte. Hon sade att skuldkrisen inte kunde lösas “i ett spektakulärt steg” denna vecka, och att euroområdets problem måste lösas från kärnan, vilket innebär att minska skulderna och öka konkurrenskraften.

Den internationella valutafonden, IMF, har dock uppmanat de europeiska ledarna att utöka stabilitetsfonden, EFSF, och göra den mer flexibel.

“Vi förordar krishanteringsfaciliteter som tillåter interventioner på
andrahandsmarknaden, och ger garantier och stöd till andra finansiella aktörer och till banker om nödvändigt”, sade Luc Everaert, chef för eurozonens policies på IMF:s Europaavdelning till Bloomberg News.

På tisdagskvällen kommer inofficiell lagerstatistik från American Petroleum Institute inför den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet på onsdagen, där analytikerna räknar med sjunkande lager för sjunde veckan i rad.

Inför energidepartementets rapport på onsdagen väntas oljelagren ha minskat med 1,8 miljoner fat.

Lagren av destillat väntas ha ökat med 1,5 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha minskat med 0,2 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid de amerikanska raffinaderierna väntas vara oförändrad jämfört med veckan innan.

På basmetallmarknaden är det stabila uppgångar över hela linjen.

Tremånadersterminen för koppar har stigit 146 dollar till 9.840 dollar per ton.

“Positiv bostatistik ger stöd åt kopparpriset. Känslan att tillväxten kommer
tillbaka under det andra halvåret finns fortfarande kvar”, sade Adam
Klopfenstein, strateg vid Lind-Waldock, till Bloomberg News.

Samtidigt var aluminium upp 53 dollar till 2.550 dollar per ton, och zink 59 dollar till 2.490.

I USA visade statistik från handelsdepartementet att bostadsbyggandet steg 14,6 procent i juni, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 629.000 bostäder. Väntat var en ökning på 2,7 procent till en årstakt på 575.000 bostäder enligt Bloomberg News snittprognos.

Bild: (C) Gino-Santa-Maria—Fotolia.com