Hushållens syn på bostadsmarknaden åter ljusare

SEB:s Boprisindikator vänder upp

Fler än tidigare tror att bostadspriserna ska stiga och färre tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator som vänder uppåt i april. Mer än hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser. Hushållen tror att reporäntan ligger på 2,14 procent om ett år och andelen som planerar att binda räntan ökar marginellt.

Av tillfrågade hushåll svarar 53 procent att de tror att bostadspriserna ska stiga det kommande året, mot 51 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser sjunker till 19 procent från förra månadens nivå, 24 procent. Andelen som tror på stillastående priser är 24 procent, jämfört med 18 procent i mars.
Vi definierar SEB:s Boprisindikator som skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i aprilmätningen på 34, en uppgång med 7 enheter sedan förra månaden.

– Hushållen förväntar sig bara två till tre räntehöjningar från Riksbanken det kommande året samtidigt som läget på arbetsmarknaden fortsätter att förbättras. Dessa faktorer ligger sannolikt bakom att fler nu tror på prisuppgång på bostadsmarknaden, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.
Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 2,14 procent om ett år
På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 2,14 procent. Det är 10 punkter lägre än nivån i marsmätningen.

– Hushållens förväntningar på reporäntans utveckling det kommande året ligger klart lägre än såväl Riksbankens som andra bedömares prognoser. Katastrofen i Japan och utvecklingen i Libyen kan vara förklaringen till att hushållens räntetro ligger ännu lägre än förra månaden, säger Gunilla Nyström.
Marginellt fler hushåll planerar att binda räntan

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 11 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 10 procent i mars.
Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning, som bygger på 1 000 intervjuer, genomfördes under perioden 29 mars till 5 april 2011