PMI – tjänster sjönk till 62,4 i februari: Tjänstekonjunkturen fortsätter att stärkas

* Totalindexet för inköpschefsindex för tjänsteföretagen (PMI – tjänster) föll till 62,4 i februari från 65,9 i januari, vilket är den största månatliga nedgången sedan maj 2010. Indexnivån indikerar dock om en fortsatt expansion i den privata tjänstesektorn om än i lägre takt, sannolikt till följd av att tillgången på lediga resurser krymper.

* Samtliga delindex förutom leverantörernas leveranstider minskade under februari månad. Den största nedgången svarade företagens affärsvolym för följt av orderingången. Nyanställningsbehovet i tjänsteföretagen är fortsatt högt även om delindexet för sysselsättningen sjönk något.

* De planerade affärsvolymerna har reviderats ned av tjänsteföretagen. Index blev 70,4 i februari vilket är en tydlig nedjustering av produktionsplanerna från i januari (78,4). Indexnivån signalerar dock alltjämt en fortsatt produktionsökning i den privata tjänstesektorn under det närmaste halvåret.

* Pristrycket från leverantörerna fortsätter att öka och indexet steg till 69,3 i februari, vilket är en historiskt hög nivå. En fortsatt stark konjunkturutveckling i Sverige och stigande globala insatsvarupriser har sannolikt bidragit till ett ökat kostnadstryck för de privata tjänsteföretagen, även om den svenska kronan har stärkts under motsvarande period.